Home » Kenyataan Media

Surat terbuka kepada PM isu Masjid Kampung Baru

Submitted by on April 10, 2011 – 8:14 AMNo Comment

Gambar Perdana Menteri dan adiknya sedang bergurau dengan Menteri Wilayah

10 April 2011

Kepada

Datuk Seri Najib Tun Razak,
Perdana Menteri Malaysia,

YAB Datuk Seri ;

SURAT TERBUKA : ISU NAIK TARAF MASJID KAMPUNG BARU

Adalah dengan segala hormatnya perkara diatas dirujuk.

5 Febuari lalu, YAB Datuk Seri selaku Perdana Menteri telah mengumumkan peruntukan sebanyak RM20 juta bagi membiayai pengubahsuaian Masjid Kampung Baru di Kuala Lumpur. Diumumkan peruntukan tersebut disalurkan melalui syarikat pembangunan strategik milik kerajaan, 1Malaysia Development Berhad.

Kami memerlukan kepastian terhadap maklumat yang kami perolehi ; benarkah cadangan pengubahsuaian Masjid Jamek Kampung Baru itu telah diberikan kepada NRY Architect Sdn Bhd, yang mana pemiliknya adalah adik YAB Datuk Seri sendiri, Datuk Nazim Razak ?

Jika benar, memandangkan adik YAB Datuk Seri juga adalah Timbalan Pengerusi Masjid, maka wajar diperjelaskan sama ada terdapat percanggahan kepentingan di mana sebagai sebagai pemilik firma arkitek NRY Architect Sdn Bhd ? YAB Datuk Seri sendiri harus memperjelaskan bahawa perlantikannya sama ada atas kapasitinya sebagai Timbalan Pengerusi Masjid ataupun sebagai adik Perdana Menteri sendiri yang jelas dua – dua ada pertembungan kepentingan.

Umum sememang mengetahui selain Nazim, tiga lagi saudara YAB Datuk Seri terbabit aktif dalam perniagaan berprofil tinggi, iaitu Datuk Nazir (CIMB), Johari Razak dan Mohamed Nizam.

Tujuan kami menulis surat ini untuk memohon pihak YAB Datuk Seri tampil dan menjelaskan pertanyaan yang timbul dikalangan rakyat.

Jika tidak ia akan kekal misteri sehingga menimbulkan perbagai persepsi yang mungkin salah seperti mana Nazim yang pernah disebut namanya oleh penyiasat persendirian, P.Balasubramaniam, dalam akaun bersumpahnya, pada 3 Julai 208, yang cuba mengaitkan nama YAB Datuk Seri yang pada ketika itu selaku, Timbalan Perdana Menteri dengan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibu, yang dibunuh secara kejam. Sehari selepas membuat pendedahan itu, Bala secara tergesa-gesa menarik balik akuan sumpah awalnya dan menghilang keluar negara. Bala, bekas seorang anggota polis Cawangan Khas.

Sejurus itu, banyak pihak tampil menggesa SPRM mahupun PDRM menyiasat dakwaan P.Balasubramaniam berhubung pembabitan adik Perdana Menteri itu dalam isu pertukaran akuan sumpahnya. Namun oleh kerana seolah didiamkan persoalan itu maka rakyat membuat persepsi sendiri seolah memang Perdana Menteri sendiri panik dan arahkan adiknya bertemu P.Bala supanya menukar akuan sumpah.

Akhir sekali kami amat mengharapkan respon YAB Datuk Seri. Jika kami dianggap kumpulan kecil dan cabuk tidak taraf untuk menerima balasan surat rasmi maka cukup sekadar YAB Datuk Seri memberikan jawapan kepada media umum berkenaan persoalan yang ditimbulkan.

Sekian dan terima kasih.

che’GuBard
Pengerusi,
Solidariti Anak Muda Malaysia

 

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar blog.