Home » All Post

Laporan polis terhadap Ketua Pemuda Gerakan Kedah

Submitted by on October 16, 2012 – 6:56 PMNo Comment

Tan Keng Liang dalam akaun Twitternya mempersenda dan menghina arahan pakaian sopan kepada bukan Islam dan menutup aurat kepada Islam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEREMBAN: Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Negeri Sembilan hari ini membuat satu laporan polis ke atas Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang yang didakwa mempersenda dan menghina arahan pakaian sopan kepada bukan Islam dan menutup aurat kepada Islam.

Penyelaras Bersama SAMM Negeri Sembilan, Norazizi A Aziz berkata ini mungkin muncul dari garis panduan Majlis Perbandaran Alor Setar yang mula melaksanakan garis panduan supaya model iklan yang dipaparkan dalam papan iklan (billboard) hanya memaparkan model berpakaian sopan.

“Semalam kira-kira 11.00 pagi saya telah terbaca satu Twitter dari akaun Tan yang mempersenda dan menghina arahan pakaian sopan kepada bukan Islam dan menutup aurat kepada Islam.

“Twitter Tan benar-benar ‘kurang ajar’ dan menghina Islam. Dia menyatakan arahan Kerajaan PAS Kedah yang menasihatkan model lelaki yang muncul di papan iklan (billboard) berpakaian sopan dan tidak memakai seluar pendek kerana takut lelaki ‘jambu’ di dalam PAS terangsang.

“Malah Tan lebih ‘kurang ajar’ apabila berkata seandainya jika PAS menguasai Putrajaya, semua atlit termasuk bukan Islam mesti memakai seluar panjang dan baju berlengan panjang.

“Tan bukan sahaja menghina kepercayaan agama lain malah telah mengelirukan perkara sebenar tentang Islam. Soal menutup aurat bukan arahan parti PAS tetapi ianya adalah tuntutan Islam.

“SAMM mendesak polis membuka kertas siasatan dan Tan perlu ditahan dan telefon bimbitnya perlu dirampas sebagai bahan bukti tambahan dan dia perlu dihukum sewajarnya, “ kata Norazizi.

Turut hadir ialah Ketua Pemuda PAS Negeri Sembilan, Mohd Khairil Anuar Wafa dan Ketua Penerangan PAS Negeri Sembilan, Norazman Mohamad.

Berikut salinan kandungan Twitter Tan Keng Liang yang diedarkan kepada pihak media.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Now, Kedah PAS govt advise Male model appearing in Billboard to wear decently & not to wear shorts. Why? Afraid ‘jambus’ in PAS get aroused?

“Imagine what will happen if PAS seize Putrajaya ….all Malaysian atheletes, incl non- Muslim must wear long pants & shirt with sleeves

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar blog.