Home » All Post, Headlines

Malam Ini Bendera Rakyat Akan Berkibar di Dataran Merdeka! |31Dis| 9mlm|

Submitted by on December 31, 2012 – 4:14 PMNo Comment

National Flag for Malaya Bendera Rakyat

Edytorial: Malam ini sekumpulan anak muda akan beraksi menaikkan Bendera Rakyat di Dataran Merdeka, ayuh bersama mereka mengimbau sejarah dan seterusnya mencipta sejarah! Berikut adalah tentatif aksi malam ini;

8.00 mlm      Berkumpul depan masjid jamek
8.45 mlm       Bergerak ke dataran
9.00 mlm      Acara bermula : lagu rakyat, ucapan, sajak dan lain-lain
12 tgh mlm   Acara kemuncak bendera rakyat dinaikkan 4 penjuru

Untuk sebarang penjelasan lanjut sila hubungi saudara Nasir Zakaria di 0127955037

Berikut adalah katakunci fakta sejarah, mengapa malam ini dinaikkan Bendera Rakyat

Assalamualaikum w.b.t dan selamat Sejahtera

Tepat pukul 12.00 tengah malam ini, kita sama-sama menyambut tahun baru 2013. Bersempena dengan sambutan ini, kami mewakili seluruh anak muda menuntut agar sejarah perjuangan menuntut kemerdekaan sebenar dapat dirungkai semula oleh pihak bertanggungjawab.  Antara cebisan sejarah yang perlu dirungkai ialah tentang pengiktirafan pejuang-pejuang kemerdekaan gerakan kiri yang juga memainkan peranan penting dalam proses menuntut kemerdekaan tanah Melayu daripada penjajah Barat. Bertepatan dengan tarikh 1 Januari yang merupakan permulaan bagi tahun baru 2013, kami harap tarikh ini menjadi satu titik permulaan manifestasi proses perungkaian semula sejarah negara. Sekali lagi kami tegaskan di sini bahawa kami mewakili seluruh anak muda yang cintakan kebenaran dan tidak mewakili mana-mana pertubuhan atau parti-parti politik. Apa yang kami mahu, kumpulan-kumpulan gerakan kiri ini diiktiraf perjuangan dan pengorbanan mereka. Oleh itu, kami akan mengibarkan Bendera Rakyat yang menjadi simbol kepada perjuangan mereka.

Kita sedia maklum, Kesatuan Melayu Malaya (KMM) yang ditubuhkan pada 1938 merupakan gerakan terawal menentang British. Penubuhannya di Kampung Baru, Kuala Lumpur bertujuan untuk menimbulkan kesedaran kemerdekaan orang-orang Melayu, disamping melancarkan perjuangan anti-British. Penubuhan KMM yang ditunjuangi oleh Ibrahim Yaakob ini hasil daripada satu himpunan pelajar-pelajar Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI) bersama-sama dengan segelintir golongan cerdik pandai dari beberapa institusi pengajian tinggi sekitar Kuala Lumpur, golongan muda Melayu yang bersikap radikal serta wartawan akhbar Majlis. Di sinilah permulaan bibit-bibit perjuangan gerakan kiri menentang penjajah British.

Pada tahun 1945, wujud pula Parti kebangsaan Melayu Malaya (PKMM). Parti ini merupakan parti politik Melayu yang pertama tertubuh di Tanah Melayu ketika itu. Matlamat utama penubuhan PKMM ialah untuk menuntut kemerdekaan penuh bagi Tanah Melayu dan menentang sebarang bentuk penjajahan Inggeris. Parti ini dipelopori oleh Mokhtaruddin Lasso, Ahmad Boestamam dan Dr. Burhanuddin Al-Helmy. PKMM mempunyai dua sayap iaitu Angkatan Pemuda Insaf (API) yang di ketuai oleh Ahmad Boestamam dan Angkatan Wanita sedar (AWAS) yang diketuai oleh Ustazah Shamsiah Fakeh.

Bagaimanapun beberapa bulan kemudian apabila Kesatuan Melayu Muda (KMM) bergabung dengan PKMM, Dr Burhanuddin Helmi telah mengambil alih pucuk pimpinan sebagai presidennya yang kedua. Dalam bulan Disember 1947, PKMM bertukar lagi pucuk pimpinan dan kali ini disandang oleh Ishak Haji Muhammad sebagai presidennya yang ketiga. Perjuangan PKMM adalah jelas pada waktu itu adalah bertujuan ingin membebaskan Tanah Melayu dari cengkaman penjajah British dengan slogan perjuangan Mereka ketika itu “Merdeka” dan perjuangan UMNO ketika Itu dengan slogan “Hidup Melayu”.

Selepas tamat Perang dunia ke-2, British kembali ke Tanah Melayu selepas tentera Jepun mengaku kalah dalam peperangan tersebut. perkara ini menyaksikan panji “Union Jack” kembali dikibarkan di Tanah Melayu. Ini bermakna Tanah Melayu kembali menjadi Tanah Jajahan British. Sumber ekonomi seperti Getah, Bijih Timah kembali menjadi alternatif untuk menyelamatkan ekonomi British pada ketika itu. selepas perang Dunia ke-2 Tanah melayu menjadi wilayah bebas dan tidak terikat dengan undang-undang kolonial pada ketika itu. Pada ketika itu juga muncul sebilangan anak muda dan kesatuan yang mahukan perubahan hasil dari semangat perjuangan Tokoh-tokoh dari Indonesia seperti, Soekarno, Bung Tomo dan Tan Melaka. Muncul juga beberapa pertubuhan seperti Malayan Democratic Union (MDU), Pan-Malayan Federation of Trade Union (PMFTU)dan Parti Kebangsaan Melyu malaya (PKMM) yang membela nasib rakyat ketika itu. Perkara ini mengusarkan penjajah British, Lalu British mengagaskan Malayan Union pada 1 April 1946.

Namun Malayan Union mendapat tentangan hebat pada ketika itu dari rakyat ditanah Melayu. Beberapa faktor yang membawa penentangan kepada Malayan Union adalah kerana Raja Melayu bakal kehilangan takhta dan kewarganegaraan Jus Soli kepada imigran asing. Oleh sebab itu, British membuat rundingan bersama Garbenor Malayan Union, Raja Melayu dan UMNO untuk mengagaskan pula Perlembagaan Persekutuan yang terus membantu British untuk mencengkam Tanah Melayu dibawah Tanah Jajahanya. Raja Melayu dan Umno ketika itu menyokong Perlembagaan Persekutuan demi menyelamatkan kedudukan mereka supaya terus berkuasa ditakhta selain slogan  perjuangan UMNO ketika itu “Hidup Melayu” dan bukan bermotif kemerdekaan.

Perkara ini telah menimbulkan kemarahan Pejuang Kiri yang ingin melihat Tanah Melayu Bebas dari kuasa asing dan membantah perlembagaan persekutuan. Perkara ini menyebabkan pertubuhan-pertubuhan kiri bergabung dibawah All-Malaya Council of Join Action (AMCJA). dan pertubuhan kiri paling berpengaruh PKMM membuat gabungan sendiri bersama sayapnya iaitu API, AWAS dan GERAM dibawah gabungan Pusat Tenaga Ra’ayat (PUTERA). Akhirnya dua gabungan ini menjadi satu selepas menilai motif perjuangan yang sama iaitu membubar Perlembagaan Persekutuan dan menuntut kemerdekaan Malaya. gabungan ini digabungkan dengan nama PUTERA-AMCJA.

Setelah PUTERA-AMCJA sedar mereka perlu membuat sesuatu untuk menidakkan agenda British ini, satu rundingan telah diadakan antara pertubuhan dibawah AMCJA-PUTERA. Pertubuhan yang hadir adalah,PKMM, PMFTU, API, AWAS, BATAS, MIC, MNDYL, GERAM, MPAJ-ESCU, 12- STAE WOMEN’S FEDERATION, MDU (sebagai general secretary) dan Tan Cheng Lock dan Ishak Hj Mohamad (Pak Sako) sebagai pengerusi. dalam perbincangan ini, semua gabungan sepakat untuk menubuhkan Perlembagaan Rakyat sebagai mekanisme untuk menentang perlembagaan Persekutuan.

Dalam Perlembagaan Rakyat Singapura termasuk dalam persekutuan, tidak dalam perlembagaan persekutuan milik British. Kewarganegaraan dengan rupa bangsa Melayu iaitu Melayu, cina dan India adalah sebangsa. kewarganegaraan bagi semua rakyat malaya berbanding warganegara ketat bagi bukan Melayu dalam perlembgaan persekutuan . Hak mengundi 18 Tahun Keatas  dalam perlembgaan rakyat manakala tiada pilihanraya dalam perlembagaan persekutuan. Hak Politik Samarata dalam perlembagaan Rakyat, tiada Hak politik dan Perlembagaan Persekutuan. Majlis Kaum-Kaum untuk menapis diskriminasi dalam perlembagaan rakyat manakala tiada badan penapis diskriminasi dalam perlembagaan persekutuan. Malaya negara Baru dalam perlembagaan rakyat, dalam perlembagaan persekutuan Malaya kekal koloni British. Malaya kearah negara sendiri dan merdeka dalam perlembgaan Rakyat manakala perlembagaan persekutuan hanya meletakkan Malaya dibawah naungan British. Perlembgaan rakyat telah  dicipta pada 10 Ogos 1947 manakala Perlembagaan Persekutuan dicipta oleh British, UMNO dan Raja-raja Melayu  pada 19 Disember 1946.

British melihat penentangan terhadap Perlembgaan Persekutuan semakin mendapat tentangan rakyat. Oleh itu, British menubuhkan semula “Societies Ordinance” menyekat kebebasan berpersatuan dan “Registrar of societies” bertindak menolak pendaftaran pertubuhan. Namun perkara ini sedikitpun tidak melemahkan perjuangan AMCJA-PUTERA.

Walaupun pada mulanya perkara dalam perlembagaan Rakyat iaitu kewarganegaraan rupa bangsa malaya iaitu semua bangsa adalah Melayu bakal difikirkan mendapat tentangan kaum lain yang berpendidikan namun perkara ini dipersetujui semua tanpa perbahasan. Rapat umum, Risalah terus diedarkan kepada rakyat untuk memperkenalkan perlembagaan Rakyat. Perkara ini mendapat sambutan hangat rakyat yang ingin melihat kemerdekaan 100%. Perjuangan merealisaikan perlembagaan Rakyat semakin giat dengan PUTERA-AMCJA bercadang untuk mengadakan bakal Hari Hartal pada 20 OKtober 1947 dari jam 6 pagi sehingga 12malam . media cetak ketika itu memainkan peranan dalam menyampaikan manifesto hartal kepada rakyat. Hartal adalah mogok rakyat berhenti dari membuat sebrang aktiviti harian rakyat sepanjang Hari Hartal. pada 16 Oktober wakil PUTERA-AMCJA di London, Lim Hong Bee menghantar perlembagaan Rakyat kepada ahli Parlimen British.

Tanggal 20 Oktober 1947, Hartal berlangsung dengan jayanya. ketika itu dikatakan seluruh Malaya lumpuh tanpa sebrang kegiatan harian atau kegiatan ekonomi. Hartal mendapat sokongan seluruh Rakyat ketika itu. Rakyat terus menolak perlembagaan Persekutuan dan mengangkat Perlembagaan Rakyat. Namun perintah darurat dikeluarkan British pada 18 Jun 1948 atas alasan membanteras komunis. 29,857 orang ditahan dan 10,000 orang daripada jumlah itu adalah orang Melayu. Lihatlah betapa manis perjuangan ini. sayangnya saya tidak pernah terbaca dalam mana-mana buku teks akan cerita ini. Ayuh terus kita raikan tanggal 20 Oktober ini akan tarikh keramat yang memperlihatkan rakyat bangkit, semua rakyat bersatu menentang penjajah.

Perjuangan PKMM dan PUTERA-AMCJA sangat sinonim akan Bendera Sang Saka Merah Putih atau dikenali juga dengan nama bendera rakyat. Di Tanah Melayu Sang saka Merah Putih telah menjadi lambang kemegahan kerajaan melayu Melaka dengan menjadikan panji itu sebagai simbol kerajaan. Namun selepas kejatuhan kerajaan Melayu Melaka pada 1511, kerajaan kepulauan Indonesia pula menjadikan Sang saka Merah Putih sebagai simbol.

Pada  abad ke-17 kerajaan majapahit telah menggunakan warna merah putih sebagai lambang kerajaan mereka. Selepas lenyap kerajaan Majapahit, kerajaan mataram turut menggunakan motif panji yang sama

Pada Jun 1947, PKMM telah mengisytiharkan Sang Saka Merah putih sebagai lambang perjuangan mereka seperti dilaporkan majalah kenchana pada tahun tersebut. Namun pada  10 Disember tahun yang sama PKMM bersama dalam komponen PUTERA-AMCJA telah mengisytiharkan Bendera Rakyat atau Bendera Sang saka Merah Putih dengan 12 bintang  berwarna kuning sebagai bendera perjuangan mereka.

12 bintang pada bendera tersebut melambangkan 9 negeri Melayu dan 3 negeri selat di Tanah Melayu. Manakala warna kuning pada bintang melambangkan keadilan dan kedaulatan rakyat,  perlembagaan rakyat yang diiktiraf dan membayangkan semua negeri dalam keadaan aman dan makmur.

Bintang berbucu lima pada bendera pula melambangkan ketuhanan, kedaulatan rakyat,  keadilan sosial, kebajikan, dan kebangsaan. Warna merah pada bendera melambangkan keberanian dan kuasa rakyat untuk menentang imperialis penjajahan dan diskriminasi kaum agar tertegak keadilan dan demokrasi di Malaya.

Warna Putih pada bendera pula melambangkan perjuangan yang didasarkan kepada kejujuran dan kesucian untuk mencapai kebebasan dengan cita-cita yang satu iaitu kemerdekaan sendiri dengan berpaksi rakyat.

Setelah mengamati perjuangan  KMM hingga tertubuhnya PUTERA-AMCJA, kami melihat mereka adalah pejuang sejati kemerdekaan. Oleh itu, kami barisan Anak Muda berharap agar semua pihak membuka mata akan sejarah ini dan mengiktiraf perjuangan mereka. Pengibaran Bendera Rakyat pada Malam ini adalah simbol Anak Muda mengiktiraf perjuangan PUTERA-AMCJA dengan berharap pihak bertanggungjawab menilai sendiri akan perjuangan yang jelas menentang kuasa Imperialis dan menuntut kemerdekaan tanah Melayu.

Anak Muda Negara

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar blog.