Home » All Post, Headlines

PRU13: NGO seru rakyat tolak parti haram – HarakahDaily

Submitted by on April 16, 2013 – 11:20 PMNo Comment

tolak umno bn

KUALA LUMPUR: Rakyat diseru memanfaatkan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) sebagai medan untuk menolak parti yang tidak berpegang kepada kedaulatan undang-undang.

Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin berkata, rakyat tidak wajar terus memberikan kuasa kepada organisasi haram.

“Pengundi boleh menggunakan signal ini sebagai satu referendum untuk menolak organisasi haram daripada diberi kuasa mentadbir negara,” kata beliau pada sidang media di Psat Media PAS, dekat sini hari ini.

Terdahulu, SAMM bersama kumpulan Revolusi 13 memfailkan satu injuksi terhadap Umno dengan menganggap parti itu sebagai pertubuhan haram.

Injunksi tersebut difailkan 6 plaintif dari Kelantan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melalui N.M Amin Associates.

“Ini satu proses pertama untuk mendaulatkan undang-undang negara bagi meminta mahkamah menetapkan pertubuhan Umno itu sebagai pertubuhan yang tak sah dan haram di sisi undang-undang,” kata Badrul atau lebih dikenali dengan panggilan Chegu Bard.

Menurut SAMM, fakta sejarah secara jelas menyebut bahawa Umno yang ditubuhkan pada 1946 telah diharamkan pada 4 Februari 1988 melalui satu keputusan mahkamah tinggi.

Ianya ekoran kes perebutan jawatan presiden parti itu antara Tun Dr.Mahathir Mohamad dan Tengku Razaleigh Hamzah yang menyaksikan jawatan tersebut dimenangi Dr Mahathir.

Menurut SAMM, biarpun Umno baru kemudian ditubuhkan Mahathir, namun pengharaman Umno asal itu telah menyebabkan semua pendaftaran parti itu di peringkat pusat, bahagian dan cawangan terbatal.

Ditanya sama ada SAMM akan menggunakan isu tersebut sebagai bahan kempen PRU13, Chegu Bard berkata, terpulang kepada mana-mana parti untuk berbuat demikian.

“Kami bertindak bagi kelompok anak muda, termasuk blogger, ada orang ada parti dan ada yang tak ada parti.

“Sudah tentu isu ini menjadi agenda kami dalam pilihan raya ini. Kami minta rakyat supaya berfikir adakah mahu beri kuasa semula kepada sebuah organisasi yang tidak mempedulikan kedaulatan undang-undang,” tegasnya.

SAMM katanya akan memberi penerangan berkaitan isu ini ke seluruh negara dan menerbitkannya dalam bentuk risalah untuk diedarkan kepada orang ramai.

 

Klik untuk berita mengenai Gerakan Haramkan Umno

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar blog.