Home » All Post, Headlines, SAMM

D7 Bukit Aman dan KDN Perlu Lebih Serius Perangi Sindiket Perdagangan Seks

Submitted by on September 23, 2014 – 12:19 PMNo Comment

Kenyataan Umum
23 September 2014

D7 Bukit Aman dan KDN Perlu Lebih Serius Perangi Sindiket Perdagangan Seks

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Segmentasi Wanita Muda menolak kenyataan Ketua Penolong Pengarah Cawangan Kongsi Gelap, Maksiat dan Perjudian (D7) Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, SAC Roslee Chik yang mengatakan bahawa kegiatan perdagangan seks di Malaysia tidak sebesar mana.

Carian kami mendapati untuk tahun 2014 ini sahaja telah beberapa kali PDRM melakukan OPS NODA yang mensasarkan kepada pusat-pusat hiburan dan rumah urut yang menawarkan khidmat GRO dan pekerja seks warganegara asing. Ramai yang telah ditahan kerana menyalahgunakan pas masuk ke Negara ini untuk bekerja sebagai pekerja seks di pusat-pusat tersebut. Inilah menunjukkan penularan kegiatan perdagangan seks di dalam Negara ini.

Kewujudan laporan video “Trapped – The Underage Sex Industry in Malaysia” juga tidak boleh dipandang sebelah mata sahaja oleh Bukit Aman. Seharusnya, D7 Bukit Aman mengambil langkah yang proaktif dan lebih serius dalam memerangi sindiket perdagangan seks ini.

Kerana itulah, SAMM Segmentasi Wanita Muda melihat ada kewajaran Laporan Tahunan Pemerdagangan Manusia Amerika Syarikat Tahun 2014 yang telah menurunkan Malaysia ke Tier 3 kerana tidak memenuhi standard minimum dalam memerangi pemerdagangan manusia.

Tidak perlulah hanya tertumpu untuk menangkap GRO dan Pekerja Seks semata-mata sebaliknya ia perlu juga untuk mensasarkan kepada pihak yang merintis jalan memalsukan dokumen pengenalan diri dan penyalahgunaan pas
kemasukan ini dan individu-individu yang menyimpan mereka-mereka ini.

Adalah amat dikesali kerana Pengarah Cawangan D7 lebih berminat untuk bermain hujah mengenai definisi “industri seks” daripada bercakap mengenai langkah memeranginya. SAMM bersetuju bahawa memang benar seks bukanlah satu industry di Malaysia seperti di Thailand yang menghalalkan industry seks, namun ia juga bukanlah satu rahsia bahawa industry ini berkembang mekar secara bawah tanah.

Khidmat urutan istimewa ini bukan hanya terdapat di Bandar-bandar utama sahaja malah telah menular sehingga ke Bandar-bandar kecil. Lebih teruk lagi, ada juga pengusaha kedai makan yang menyediakan khidmat layanan istimewa China-Doll ini di dalam sebuah lading seperti yang pernah dilaporkan oleh media.

SAMM Segmentasi Wanita Muda menyeru Kerajaan Persekutuan untuk lebih peka terhadap isu ini dan perlu segera memerangi sindiket pemerdagangan manusia terutamanya melibatkan aktiviti seks secara serius dan menyeluruh.

Bukan hanya setakat di permukaan sahaja, sebaliknya operasi ini perlu juga turun sehingga ke akar masalah ini. Jika tidak, aktiviti ini akan terus membarah dan mengakibatkan penularan penyakit sosial yang mengancam pembangunan modal insan Negara.

Kegagalan untuk memerangi kegiatan ini secara komprehensif bukan sahaja akan mencalarkan imej negara di mata dunia, malah turut sama menghina maruah kaum wanita dengan menjadikan wanita sebagai bahan perdagangan dan ekploitasi seks semata-mata tanpa ada iltizam serius untuk memeranginya.

Sekian,

Young Syefura Othman
Penyelaras Segmentasi Wanita Muda
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

pelacuran

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar blog.