Home » All Post, Headlines, SAMM

Mahathir Hasut Rakyat Benci PM? SAMM Gesa Tindakkan Pihak Berkuasa

Submitted by on April 8, 2015 – 2:09 PMNo Comment

IMG-20150408-WA0018 IMG-20150408-WA0019

SAMM beri polis 10 hari untuk ambil tindakan terhadap Tun M

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Pahang dan Selangor, hari ini membuat laporan polis terhadap mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed atas dakwaan menghasut.

Penyelaras SAMM Pahang, Amirul Syazwan Narzaruddin dan Penyelaras SAMM Selangor, Megat Khairul Anuar dalam satu kenyataan bersama berkata laporan polis itu adalah berkaitan kenyataan Tun Mahathir mengenai kes pembunuhan model warga Mongolia Altantuya Shaariibuu pada satu catatan blognya.

“Kenyataan Mahathir ini tanpa berselindung merupakan hasutan kepada orang ramai untuk membenci Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Bukan sedikit pemimpin pembangkang yang pernah disiasat, ditangkap malah didakwa dengan perbagai tuduhan kerana mengeluarkan hasutan hampir sama.

“Soalnya sekarang kenapa Mahathir tidak terusik, bebas mengeluarkan kenyataan menghasut rakyat membenci Perdana Menteri?” tanya mereka di dalam laporan polis tersebut.

ARTIKEL BERKAITAN: Saya hanya tanya siapa keluar perintah kepada Sirul – Dr Mahathir

SAMM Pahang membuat laporan polis tersebut di IPD Berserah, Pahang manakala SAMM Selangor membuat laporan polis yang sama di IPD Kuala Kubu Bharu.

Mereka berkata laporan ini bertujuan untuk memberi masa tempoh masa 10 hari kepada pihak polis untuk bertindak terhadap kenyataan Mahathir, dengan membuka kertas siasatan dengan segera.

“Sekurang-kurangnya Mahathir perlu dipanggil ke Balai Polis untuk dirakam percakapan,” kata mereka.

Mereka menambah sekiranya tiada tindakan yang diambil ke atas Mahathir dalam tempoh 10 hari, maka ia akan dianggap bahawa tindakan menghasut untuk membenci Perdana Menteri itu akan menjadi halal.

“Maka jika ada pihak yang akan turun ke seluruh negara mencetak poster, risalah, pemidang, membuat ceramah atau seumpamanya bagi membangkitkan isu-isu yg dibangkit Mahathir, pihak tersebut juga tidak harus diganggu oleh pihak polis, seperti mana Mahathir,” kata mereka.

Pada Selasa, Dr Mahathir dalam blognya berkata, beliau hanya bertanya siapa yang mengeluarkan perintah kepada dua anggota polis yang didapati bersalah membunuh Altantuya dan tidak berniat menuduh Najib melakukan jenayah kerana itu dapat disiasat oleh polis.

Katanya adalah tidak adil jika dua tertuduh, bekas anggota Unit Tindakan Khas, Sirul Azhar Umar dan Azilah Hadri dikenakan hukuman bunuh kerana mereka hanya mengikut arahan.

Dr Mahathir menjelaskan, beliau hanya mahu agar persoalan berhubung arahan untuk membunuh Altantuya itu terjawab.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar blog.